Torsdag 16.07 kl 23:15 viser NRK dokumentaren «Et bilde av Lee Miller». Hun var forut sin tid som kvinne, hun tok den plassen hun selv mente var riktig og i løpet av karrieren hadde hun satt mer enn én mann på plass. Men hvordan kan vi knytte henne til Notodden? For det er en klar link til byen vår og den skal du få høre om nå.

Vi må tilbake til 2017, da ga det lille uavhengige «Grapefrukt forlag» ut en bok som jeg vil kalle en «murstein» av et bokverk. Den veier tett på 2 kg (1,97 kg) og måler 240x290x35 mm og bærer tittelen «Lee Miller – A life with food, friends & Recipes». Boken har engelsk tekst og er således en internasjonal rettet bok, men den er utgitt av vår egen biblioteksjef Karen Hagen som står bak det litt koselige forlagesnavnet «Grapefrukt Forlag».

Om du vil se dokumentaren ligger den tilgjengelig i «Spilleren» til NRK og du finner den her: https://tv.nrk.no/program/KOID20000021

Vil du bestille boken kan du kjøpe den fra Ark. Den finner du her; https://www.ark.no/boker/Ami-Bouhassane-Lee-Miller-9788299757454 En praktbok med Millers egne oppskrifter, en rekke bilder og mye historie. Anbefales!

Lee Miller (1907-1977) var fotograf. Hun gikk i lære hos den verdenskjente fotografen Man Ray i Paris. Hun rakk sågar en kjærlighetsaffære med Mr.Ray, før livet tok andre retninger. I tiden under andre verdenskrig jobbet hun som krigsfotograf, noe som må sies å være svært uvanlig for en kvinne på den tiden. Men Lee Miller gjorde det! I ettertid slet hun dessverre med post-traumatiske stresslidelser, noe hun forsøkte å holde på avstand ved å invitere venner hjem og lage gode måltider rundt bordet. Hun var på mange måter en svært frigjort kvinne og i hennes tidlig voksenliv må en kunne si at hun levde et slags «bohemliv». Hun ble fotografert av David Sherman mens hun bader i Hitlers badekar og hun har etter sigende sittet modell for Picasso. Så her er det mye levd liv å vise.

Karen Hagen fortjener ros for arbeidet med boken og at hun klarte å få rettighetene til denne utgivelsen. Det er ikke gitt at et lite uavhengig forlag får den tillitten.

Det har også vært fokus på Lee Miller hos Norges nasjonale fotomuseum, Preus Museum i Horten. De viste utstillingen «Lee Miller – War and Fashion» i 2019. Fra april til september kunne du se hennes bilder utstilt.

Nå kan du se dokumentaren på NRK. (Se link annet sted i teksten).

NRK med dokumentar om Fotografen Lee Miller

Post navigation


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *