Hjemlige Landskap – tittelen på utstillingen gir mening til motivvalgene som er brukt her.

Galleri Grette, lokalisert i Oscar Nissens gate, skaper en varm og god lørdagsstemning i byen selv om været var både grått og kjedelig. Men inne i lokalene hos Martine og Tor-Arne var gråværet som blåst bort. Galleriet hadde en jevn strøm av folk og det var til tider kø i de ulike avdelingene. At dette skjer i Notodden Sentrum er en styrke for bysentrumet generelt og en befestning av Oscar Nissens gate som det nye kulturkvartalet i sentrum.

Tor-Arne er jo heller ingen «hvem som helst» blant byens kunstnere. Så at han velger å vise frem sine siste arbeider lokalt før han sender de utenbys, for ikke å si utenlands, ja det velger i alle fall jeg å se på som en hyllest til byen, til konas galleri og ikke minst som en «gave» til oss som bor her. Så til dere som ikke hadde tid til å besøke Galleri Grette under åpningen, så vil utstillingen «Hjemlige landskap» henge ut oktober, -og jeg anbefaler deg å ta turen innom. Martine Grette er på plass i åpningstiden og tar deg nok vel i mot. Utstillingen har mye fint å vise og ekstra flott er det å se maleriene på vegg, -det er da de virkelig kommer til sin rett.

Det diskuteres og mingles under utstillingsåpning i Galleri Grette.

Du vil finne lokale motiver fra Skolandområdet, Tinfos, fabrikk-motiver og utsnitt av lokale landskap. Du vil også finne noen mer abstrakte malerier av ikke så spesifikk geografisk karakter. I disse bildene har Moen tolket selve lyset og gjort det til hovedmotiv i bildeflaten. Disse abstrakte motivene med lys er i formater som slår i mot deg og gir deg rom til å synke inn og bli der. Ser du lenge nok kan de virke nesten hypnotiserende. Penselstrøkene begynner å leve og tar grep rundt noe inni deg. Magisk? -Tja, på en måte litt magisk :).

Det er slik kunst er, uforutsigbart på hva den treffer hos betrakteren. Vi har alle ulike preferanser og vil selvsagt se og oppleve kunsten ut i fra vår egen subjektive opplevelse. -Og det er er her, i krysningen mellom motivets formspråk og dine egne følelser at du kan lete og finne magien med kunst. Øvelse gjør mester er det noe som heter, så her er det bare å utfordre seg selv.

Martine og Tor-Arne så ut til å storkose seg i myldret av kunstinteresserte som hadde tatt turen til åpningen.

Tor-Arne Moen, født på Notodden i 1966 og ferdig utdannet ved Bergen Kunsthøyskole tidlig på 90-tallet. Han etablerte seg raskt etter utdanningen med eget atelier i det vi lokalt kaller «Hydro-parken». Der har han blitt. For de av oss som har besøkt Tor-Arne i studioet så skjønner man jo at han trives der. Han har gjennom årene skapt seg et fantastisk arbeidsmiljø med takhøyde som matcher selv de største lerretene. Det er nok mange kunstnere som kunne tenkt seg slike lokaliteter. Han driver jo også med både grafikk og litterære aktiviteter og selv om det ikke er tema her i denne artikkelen så er han anerkjent som både maler, grafikker og forfatter. Vi har å gjøre med en multikunstner som tross i sin suksess har vært tro mot hjembyen og holdt sin virksomhet lokalt her. Dette på tross av stor aktivitet både nasjonalt og internasjonalt.

Et lite drypp fra oktober 2009 – Tor-Arne i arbeid med et motiv som kan ligne på en tidlig versjon av «hvit pike i jungel». (Arkivfoto: Morten Gjerde)

For de som har fulgt Moens arbeider de siste årene med folkelige motiver og klare referanser til 50-60 tallet, både i motiv og fargebruk, så får man denne gangen oppleve en litt ny side. Denne gangen er motivene tydelig lokalt forankret. Men selv om tematikken er annerledes, så er det likevel noe svært gjenkjennelig ved det hele. Tor-Arnes helt egne strek og teknikk er den samme som før. Hans maleriske signatur er like tilstede som alltid. Du ser og kjenner igjen en original «Moen» når den henger der, -selv når du dumper på malerier på steder du ikke forventet å finne dem. Som i resepsjonen hos NRK på Marienlyst eller på restauranten Salome i Bjørvika. De er ikke til å ta feil av. Det er et kvalitetstegn!

Så kjør på folkens, Martine venter på deg og holder døra åpen ut oktober. Det er nå du har sjansen!

Link med åpningstider: Galleri Grette

Link til Tor-Arne Moens hjemmeside

:: Tekst/foto: Morten Gjerde/KreativiNotodden.no

:: Publiseringen av opphavsrettslig materiale i denne artikkelen er gjort etter avtale med kunstmaler T.A.Moen

Hjemlige landskap – Tor-Arne Moen

Post navigation