Sandgrund – Mesterens Storstue

Hva snakker vi om? Vel, en mester og en storstue! Jeg skal gi dere et innblikk i det jeg tror må være Nordens flinkeste akvarellmaler, Lars Lerin og hans personlige galleri, -Sandgrund. Det ligger tett ved utløpet av Trysilelva… Midt i Karlstad sentrum. Riktignok kommer vannet som renner forbi fra Galtsjøen, litt vest for Drevsjø i Norge. Men her snakker vi altså om den svenske regionhovedstaden i Värmlands län, Karlstad.

Men dette har vel ikke noe med Notodden å gjøre? Nei, det har det ikke, men det er likevel en kunstner som det er vel verdt å kjenne til. Er du på vei til Stockholm kjører du rett forbi. Er du på ferie i nordenden av Vänern så er du rett i nærheten… for eksempel i Åmål eller Säffle. Da anbefaler jeg virkelig å sette av litt tid til et besøk i galleriet Sandgrund, vis a vis Biblioteket i Karlstad. Ut mot floden!

Sandgrund, Lars Lerin’s Galleri i Karlstad, Sverige Foto: Morten Gjerde

Lars Lerin bodde lenge i Lofoten. Mange av hans Akvarell-malerier er malt med motiver derfra. Han er en mester med lyset, og personlig liker jeg hans mørke bilder best. De kan bære et preg av depresjon i seg, men lyset er alltid tilstede. På en magisk måte skaper han motiver du bare blir fullstendig oppslukt av.

Mine forestillinger om akvarell er ofte natur i pastell og lyse landskap. Ofte mangler det menneskelig aktivitet eller stram komposisjon. Slik er det ikke med de store verkene av Lars Lerin. Han er annerledes. I min verden representerer han noe nytt innen akvarell. Dette er selvsagt bare fordi jeg ikke har oppdaget han før nå. Det kan godt være at flere av våre lesere kjenner han allerede. Da er jeg sikker på at du gjerne tar denne artikkelen med deg også. Det er lett å ikke få nok av Lars Lerin. Han ble utdannet ved Gerlesborgsskolan (1974–1975) og Valands konsthögskola i Göteborg (1980–1984) og han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. Han er også forfatter, med ett titalls utgivelser og han illustrerer alle sine bøker selv.

Pressefoto: copyright Lars Lerin

Det var strengt med å ta bilder inne i galleriet, så jeg må nøye meg med å legge ut litt fotografier fra utsiden samt noen pressebilder som er frigitt fra galleriets hjemmeside. Jeg skulle til Gøteborg denne helgen, -på Gøteborg Street Photo Festival 16-17 september. Så jeg hadde et ærende. Men jeg dro en dag tidligere enn jeg trengte og reiste omveien rundt Karlstad ene og alene for å besøke dette galleriet. Jeg har sett mange intervjuer på youtube med Lars Lerin og har vært fast bestemt på å avlegge Sangrund et besøk så snart det lot seg gjøre. Det ble nå, og jeg ble ikke skuffet.

Lars Lerin. Foto Copyright: Trond Isaksen (pressefoto)

Sangrund, et fantastisk bygg omringet av grønne plener, parkarealer og ved bredden av Trysilelven som deler seg og danner en odde med elven på begge sider. Her ligger galleriet. Den tidligere dansesalen i Karlstad som i 2012 ble omgjort til et Lars Lerin senter. Her visste Karlstad kommune hva de gjorde. Det var store protester fra det svenske danseglade publikumet, men kommunen stod på sitt. De skjønte at her var det bare å smi. Lars Lerin har kommet til Karlstad for å bli og det trekker folk. Jeg var der på en fredag formiddag og det var en jevn strøm av besøkende. Det ble snakket mange språk mens jeg ruslet rundt i galleriet. Så at dette er en magnet på kunstinteresserte var det liten tvil om.

Galleriet hadde flere store saler, egen kafé inne i galleriet, resepsjon og bokhandel som solgte Lerins bøker, postkort og posters knyttet til motiver fra hans kunstnerverk.

Pressefoto: Copyright Lars Lerin.

I bildet av pariserhjulet ser vi et godt eksempel på det lyset jeg omtaler som magisk. Når det er satt sammen med sterke motiver fra kaianleggene i Lofoten eller av store skip i langfart og dårlig vær, ja så er det virkelig noe å legge merke til.

For ytterligere studier av Lars Lerin se følgende linker:

Link til et Lars Lerin Bildesøk på google, da får du se mer av hans arbeider.

Link til Galleriet

Link til youtube-videoer med Lars Lerin

Vei-informasjon Notodden-Karlstad, SE

Tekst: Morten Gjerde / Kreativinotodden.no

Sandgrund – Mesterens storstue…

Post navigation


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *