Denne månedens kunstnerprofil er Lisbeth Bekkhus Solberg. Jeg treffer henne hjemme på gården «Dalen» som ligger bare et «steinkast» ovenfor det mer kjente «Stormo» som i tidligere tider var et kjent stoppested på Tinnosbanen. I dag er togfløyta stilnet, banen er lagt ned, men i husene på «Dalen» er det fortsatt aktivitet. Det skal du få vite litt mer om i denne artikkelen.

Lisbet kommer opprinnelig fra Hagen-grenda på Hjuksebø. Hun har hatt kreativiteten i seg fra hun var liten. Alltid likt å skape ting. Noe som førte henne til Lunde og 3 år på møbelsnekker-utdanning når tiden var klar for utdanningen. Mange husker nok at hun drev sitt snekkerverksted i lokalene til det gamle snekkerverkstedet på Tinfoss, i samme bygget som Telemarksgalleriet holder til. Hun jobbet fulltid som møbelsnekker fra 1992 og helt frem til 2007. Hele 15 år. Av helsemessige årsaker kunne hun dessverre ikke fortsette med dette tunge arbeidet og i årene som har gått har hun funnet lettere oppgaver som kan fylle tiden på de dagene hvor helsen tillater det. Hun har innredet et lite verksted for maling og keramikk i uthuset på gården og der skapes det litt av hvert, noe kunsthåndverk i primært keramikk, noe maleri i olje og akryl og litt smykkeproduksjon blir det også innimellom.

Hun viser frem noe av det hun lager på sosiale medier. Du finner henne ved å søke opp «Koppemakeren» på Instagram eller Facebook. (se link lenger ned i artikkelen)

Smykker
Lisbet har lært sølvarbeid fra bunnen av hos Gullsmed Harald Nykås. Nykås har blant annet laget ordførerkjede til Notodden Kommune. Selve kjedet ble tegnet av Gullsmed Kristian Lund, men laget av Nykås som var lærling hos Lund på den tiden (1963). -Som «lærestykke» laget Lisbeth sitt eget bunad-sølv under veiledning av Nykås. I dag lager hun enklere ting som øredobber og armbånd.

Omskolering
I et forsøk på omskolering etter at hun ga seg som møbelsnekker tok hun to år på formingslinja på det som den gangen ble kalt «Høyskolen». Nå Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Dette har vært en god ballast å ta med inn i verkstedet på «Dalen i Lisleherad».

Keramikk
Det er nok først og fremst som «Koppemakeren» mange kjenner Lisbet i dag. Hun lager kopper til alle anledninger og har utviklet en egen teknikk for å feste ulike «ønskemotiver» til koppene. Det brennes inn tekst eller bilder i glasuren og du kan da få din helt unike kopp som det ikke finnes maken til. Hun lager også litt andre ting i keramikk, men det er koppene hun har absolutt mest av i hyllene i verkstedet.

Maling
Lisbet maler på lerret og hun foretrekker som oftest oljemaling. -Da har du tid til å undres og eventuelt endre på ting underveis, sier hun. Og inspirasjonen finner jeg oftere i fargene enn i selve motivene.
-Men av og til maler hun figurativt og da er det hele mer planlagt. Hun innrømmer likevel at hun liker nok det abstrakte best. Der bilde kan vokse litt over tid. Hun ser stadig nye elementer som dukker opp i de abstrakte flatene. Et ansikt, en hulder eller et dyr som hun først kanskje ikke ante at var der. Å male disse abstrakte flatene er som terapi for sjelen – det er noe å flykte inn i når du trenger litt ro med deg selv. Bare du og det abstrakte. Det er fantastisk!

Hun lager også Giclée av noen av maleriene. Da avfotograferes motivene under svært kontrollerte lysforhold og avanserte farge-prosesser. Deretter printes/trykkes motivene på tykt matt kunstpapir som gir et flott trykk av motivet. Disse produseres normalt i et svært begrensede opplag pr. motiv, de nummereres og signeres men kan selvsagt tilbys til rimeligere priser enn et originalmaleri.

Her er både originalen og et ferdig Giclée trykk med hvit ramme.

Du vil kunne finne henne fra uke 41 og litt fremover mot jul med en egen stand på Tuven-sentret. Der kan du se flere arbeider utstilt og du kan kjøpe med deg noe om du ønsker det.

Link til Facebook: https://www.facebook.com/koppemakeren

Link til Instagram: https://www.instagram.com/koppemakeren/

Tekst/bilder: Morten Gjerde / Kreativinotodden.no

Oktoberprofilen: Lisbet Bekkhus Solberg

Post navigation


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *