7-28 mai har Martine Grette i «Galleri Grette» fylt lokalene med grafikk av to ulike kunstnere som begge jobber med «dyptrykk«, en omstendelig prosess innen det grafiske feltet i billedkunsten.

f.v Tor-Arne Moen i samtale med Grafiker Pål S. Gunnæs og Irene Berg. Bildene bak er maleri av Ingrid Lilja Arntzen.

Terje Risberg (f 1949) jobber i dette prosjektet primært med motiver knyttet til eldre biler. Hovedmotivene er ofte tegnet inn i til dels surrealistiske omgivelser. Som betrakter kan man føle at biler, tydelig slitt av tidens tann, svever i ulike atmosfærer. Kan det være i vann? Eller gjennom luften rett over et sandfylt ørkenlandskap? Risberg treffer deg og setter alle impulser i spill. Jeg kunne ikke komme meg forbi at jeg så en «hvalross i flyt» når jeg så på den svevende Saab’en, var det en 1954 «92 De Lux»? Ikke vet jeg, men fargesjatteringene og omgivelsene tok meg altså til en svømmende hvalross. -Og ja, jeg liker det! Subjektive opplevelser selvsagt, men slik spiller kunsten deg inn i en verden av fantasier. Er det ikke fantastisk!

Terje Risberg i samtale om egne bilder

Det er lett å tenke at dette er basert på fotografi. Det er det ikke. Risberg forteller at det er en svært omfattende prosess som fører frem til de endelige bildene. Prosessen er basert på tegning på digitalt tegnebrett og Adobe Photoshop. Han separer så fargene i bildene og lager separate trykke-plater gjennom en form for belysnings og etse-prosess. Bildene trykkes så i serier på mellom 10 og 60 eksemplarer.

Bildene til Risberg er mesterlig utført. I hans eget univers så er disse motivene visuelle kommentarer til ting, -i dette tilfellet biler som vi har etterlatt oss. En gang var de nye. De hadde fått eiere som stolt viste de frem for familie og venner. Bilen bragte familien på tur. Lange strekninger på kort tid. Etter hvert ble den eldre, det dukket opp feil og mangler og til slutt ble mange av de hensatt til evig fortapelse. Så kom Risberg, fant en bil, gjemt og glemt, og tankene til en kunstner ga den nytt liv. Denne gangen trykket på papir. Slik startet prosjektet AUTOMEMENTO som du i hele mai måned finner i 2 avsats hos Galleri Grette.

f.v: Terje Risberg, Tor-Arne Moen og Rammemaker Bjørn Arild Borgen (Extruding Rammeverksted AS)

Les mer om Terje Risberg og ikke minst se utstillings-listen hans, så skjønner du raskt at dette bør du få med deg når han nå endelig har bilder byen!

Ingrid Lilja Arntzen (f 1959), jobber med samme teknikk som Risberg. Kanskje ikke så rart med bakgrunn i at hun har vært elev hos Risberg i hans grafiske verksted. Hun sier hun henter sine motiver fra virkeligheten og litt bortenfor… Ingen dårlig beskrivelse. Noen motiver fremstår som svært håndfaste, mens andre kan oppleves som mer svevende. Men du finner hele tiden noe å feste tankene ved. Figurer, interiør, eller mennesker, som alle på ulik måte kan treffe skjulte tråder i deg. For ikke å snakke om fargene i noen av trykkene hennes, -de kan overrumple deg bare i kraft av seg selv.

Ingrid Lilja Arntzen ved noen av sine bilder i utstillingen.

Arntzen stiller også ut noen større malerier i gateplanet på galleriet og hun fyller opp første avdeling i underetasjen med sine dyptrykk.

Link: Nettsiden til Ingrid Lilja Arntzen.

Du kan få dette med deg helt frem til 28 mai. Stikk innom Galleri Grette i Oscar Nissens gt. 6. Ett av byens fineste lokaler. Kanskje finner du kunst som ville blitt perfekt i dine daglige omgivelser. Da er det bare å trå til, for kunst i hverdagen gjør noe med deg. Har du ikke opplevd det før så gi det en sjanse. Martine på Galleri Grette kan sikkert hjelpe deg med saken 🙂

Aktuelt nå: Terje Risberg og Ingrid Lilja Arntzen i Galleri Grette.

Post navigation


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *